uj-idok-header-newspapers3

Mi az Új Idők?

Az Új Idők a nemzet érdekeit szem előtt tartó időszaki kiadvány. Tizennyolc esztendeje, Pongrátz Gergellyel, az 1956-os forradalom és szabadságharc Corvin közi parancsnokával indította útjára Vödrös Attila, a nem sokkal korábban a szocialista–liberális kormányzat által drasztikusan felszámolt Pest Megyei Hírlap főszerkesztője.

Tovább
Dr. Eőry Ajándok

Dr. Eőry Ajándok

péntek, 03 január 2014 14:29

A hajléktalanok kitiltása

ajandok

  A fővárosi törvényhozók gondolkoztak-e már azon, hogy miért nincs Svájcban hajléktalan? Nem azért, mert ott mindenki gazdag. Én kintlétemkor feltettem nekik ezt a kérdést. A válaszuk az volt, hogy Svájcban az alaptörvény minden svájci állampolgárnak biztosítja a fedélhez jutás jogát. Itt látom, kedves Olvasóim, a megoldás kulcsát. Ezt, igen, ezt a mondatot kellene beemelni az alaptörvénybe nekünk, magyaroknak is. Hiszen van elegendő férőhely a hajléktalanszálláson. Akkor alapjogra hivatkozva lehetne őket elhelyezni, fedélhez juttatni. Lehet, hogy a jog biztosításával egyszerre megváltozna a külföld véleménye is rólunk.

péntek, 03 január 2014 11:07

Abbahagyás és újrakezdés

ajandok

  Kedves Olvasóim! Lesújtó volt a hír: „A következő s egyben az utolsó számunk búcsúzó cikke miatt kereslek. Kérlek, ha időd engedi, légy szíves írásodat minél előbb, legkésőbb november 24-ig, vasárnap estig küldd el.” Minden ember életében ott van az abbahagyás, a feladás közelgő esélye. Ezt látom a betegeimnél is közvetlen közelről, és ezt olvassuk a Szentírásban is nemegyszer. Ilyenkor önvizsgálatra van szükség.

  A magam részéről ezt teszem. Évek óta publikálok az Új Időkben. Szemem láttára került pénzügyi válságba. De vajon azért, mert rosszak az írásaim? Ki tudja megítélni? Az internet korában már más csatornákon is eljutunk az olvasóhoz. Ott népszerűek. De hát akkor hol a mostanra kialakult helyzet gyökere? Úgy tudom, nemcsak én, hanem szerzőtársaim sem vesznek fel tiszteletdíjat. Mégis, Vödrös Attila tájékoztatása szerint hétezer forint maradt a kasszában. Nincs jogom a pénzügyi helyzetről nyilatkozni, sokkal inkább mint kényszerhelyzetet élem meg.  Hiszen mi változott? Attila olyan, mint volt, csak a szokásos ünnepi körtepálinkáját nem tudta még kifőzetni. Apropó mégiscsak kapunk jutalmat, mint szerzők, körtepálinka formájában évente egyszer.

csütörtök, 12 december 2013 19:35

Mit tudunk mi hozzátenni?

ajandok

  Október 16-án európai 3-1-2 meridiántorna-központot avattunk. Erre készülvén az alábbi gondolatokat vetettem papírra és küldtem el dr. Szócska Miklósnak, aki Bába Ivánnal – a Külügyminisztérium államtitkárával – együtt volt jelen a megnyitón a Benczúr Házban.

  „Az európai régió, de főleg a kelet-európai, számos speciális egészségügyi sajátsággal bír, mely alacsonyabb átlagéletkorban, a szenvedélybetegség elterjedésében, fokozott öngyilkossági hajlamban és rosszabb életminőségben nyilvánul meg. Ezt a súlyos örökséget nem lehet csak a politikai gondolkodás szintjén kezelni. Az egészségügyi rendszernek legalább akkora feladata van az életminőség és az életkedv javításában, mint a kormányzat szociális intézkedéseinek. A kínaiaktól sokat tanulhatunk. A kínai hagyományban mélyen gyökerezik a betegségmegelőzés, a prevenció. Ezt szolgálja a most avatandó központ tevékenysége az úgynevezett meridiántorna elterjesztésével.

csütörtök, 14 november 2013 01:00

Van Magyarország és a többiek

ajandok

  Eljött az ideje, hogy Kínában mérjük össze a meridiántorna gyakorlásában való jártasságunkat. Méghozzá nemcsak a kínaiakkal, hanem egy Szingapúrból érkező csapattal, akik nagyon kíváncsiak voltak a mi teljesítményünkre. Erre a lehetőségre vártunk évek óta, mivel nem elég az, ha mi magunk érezzük a jó hatását, hanem az is fontos, hogy összemérjük a magunkét a mások tudásával.

  Csoportunk – tizenheten voltunk – együtt tornázott velük. Utána odajött hozzám a legöregebb szingapúri, és azt mondta, a mi tornánk hatása erősebb, mint az övék, annak ellenére, hogy rövidebb ideig tart. Este már odaültettek az asztalukhoz, és a vacsora előtt a szingapúriak vezetője azt találta mondani, itt az ideje, hogy egységesítsük a 3-1-2 meridiántorna-gyakorlatot, és Zhu Zong Xiang professzorral arra jutottak, hogy a mi tornánk lenne a szabvány.

hétfő, 02 szeptember 2013 02:00

Nyugdíjas „bónusz”

ajandok

  Még nem is kaptam választ a felvetésre, máris továbbviszem az elgondolást. Talán emlékszik a kedves Olvasó, hogy a múlt havi számban írt elképzelés szerint azok, akik egy évig nem veszik igénybe a hivatalos egészségügy szolgálatait, vagyis nem betegszenek meg, azok kedvezményt kapnának. A kedvezmény abból állna, hogy kevesebb egészségügyi hozzájárulást kellene fizetni utánuk. Ez pedig megjelenne a nettó munkabérük kiegészítéseképpen (mondjuk évi százezer forint plusz).

  Ám már hallani vélek egy olyan érvelést, hogy ha ez csak a dolgozó korosztályt illetné meg, akkor mi lesz a nyugdíjasokkal? Ők veszik igénybe – már koruknál fogva is – leggyakrabban a hivatalos egészségügyi ellátást. Őket nem kellene ösztönözni, hogy egészségesek maradjanak?
  De igen, csak más ösztönző pénzforrásból: a nyugdíjalapból. Tehát ha egy nyugdíjas igazoltan nem veszi igénybe a hivatalos egészségügyi szolgáltatást, vagyis egészségesen él – ami persze ritkább, mint a kereső korosztályok esetében –, illesse meg őt magasabb juttatás, mondjuk tíz százalék nyugdíj-kiegészítés formájában. (Ez persze nem épülhet be a nyugdíjalapba, csak addig járna, amíg az illető törődik az egészségével.)

csütörtök, 01 augusztus 2013 02:00

Látogatás a „bognyesőknél”

ajandok

  A Székelyföldön jártunk a barátainknál. Első utunk Zetelakára vezetett, mivel a családi kúriánk százéves padlóját újra kell deszkázni. A zetelakiakat székelyül bognyesőknek hívják, mert híresek fafeldolgozó foglalkozásukról. Márpedig a mi padlónk megújításához széles deszkák kellenek, közel negyven centiméter szélesek. A fatörzsek pedig bogosak, göbösek, így a deszkavágók a „bognyesők”.

  A templomban a reggeli szentmisén rosszul lett egy asszony. Rögtön odaléptünk hozzá segíteni a feleségemmel. Percek múlva jobban lett, meghívtuk a házigazdáinkhoz egy jóleső reggeli meridiántornára. Mindjárt összejöttünk vagy nyolcan, amikor híre ment. Itt látom a lehetőséget arra, hogy miképpen segítsük náluk is az összefogást.

csütörtök, 01 augusztus 2013 02:00

Bónusz

ajandok

  Egy régi gondolatom megvalósulni látszik. Egy vezető egészség-politikusunknál pozitív fogadtatásra talált az az ötletem, hogy – hasonlóan a kötelező felelősségbiztosítási díjból kapható bónuszkedvezményhez – bevezetésre javasolom azt a kötelező egészségügyi hozzájárulás esetében is.

  Miről is van szó? Arról, kedves Olvasóim, hogy sokunkkal előfordult már, hogy oly régen jártunk a háziorvosunknál, hogy azóta talán ő nyugdíjba is ment. S nem azért, mert olyan linkek vagyunk, hogy nem foglalkozunk a saját egészségünkkel, hanem éppen azért, mert nagyon is törődünk azzal, hogy ne legyünk betegek. Miért fizessünk hát ugyanannyi egészségbiztosítási járulékot, mint azok, akik gyakran veszik igénybe a hivatalos egészségügy szolgálatait?

péntek, 02 augusztus 2013 23:53

Összetartozás a betegségben is

ajandok

  Annyi, de annyi lehetőség van az öszszetartozás, az egymást segítés élményének megélésére. A segítés lehet külsőséges, például a betegnek viszek kalóriadús ételt-italt a kórházi lábadozása idejére, de a legújabb gyógyulási eredményeink azt mutatják, hogy részt is vállalhatunk hozzátartozóink, szeretteink gyógyításában is társgyógyítóként.

  Igen, méghozzá a saját életenergiánkkal megsegítve a betegségtől legyengült embertársunkat, családtagunkat. De hogyan? Erre szolgál egy különleges módszer: két beszúrt akupunktúrás pont közötti energetikai kapcsolat létesítése egy, a két pontot összekötő rézdrót segítségével. Ehhez persze évek tapasztalata kellett, hogy kimondjuk: az akupunktúrás meridiánjainkban áramló energiánk kiléptethető a rézdróton keresztül, és beléptethető társunk legyengült életenergia-rendszerébe.

ajandok

Ezzel a különleges témával 2008-ban már foglalkoztunk „Az iskoláskori látásromlást megelőző kínai masszázs” címen. Azért különleges, mert minden kínai oktatási intézményben kötelező. Egyben újra aktuális, hogy foglalkozzunk vele, mivel mint azt a miniszterelnök úrhoz írt levelemben is említem, közösen „felvállalható” ennek terjesztése a magyar iskolákban is.

Az előző írásomban a masszázs technikájáról beszéltem elsősorban. Most a magyar tanulók vizsgálatával kapcsolatban kapott eredményességéről szeretnék beszámolni.

A rövid távú hatás értékelésére legjobbnak a látásélesség javulása mutatkozott. Azoknál, akik először végezték a masszázst, jelentősebb javulást mértünk, a statisztikai eredmény szignifikáns. Ennek alapján elmondható, hogy a gyerekek azonnali látásjavulással reagáltak az alig ötperces masszázsra.

vasárnap, 02 június 2013 13:21

Tízezer

ajandok

Egy párt alapításához tízezer ember már elég is lenne. Az „Élj 100 évet egészségesen” jelmondat alatt terjesztett kínai eredetű meridiántorna-mozgalom immár ennyi tagot számlál. Kérdés: hogyan értük el ezt a népszerűséget?

  A válasz összetett. Elsőként említem, hogy nagyon egyszerű, de egészségmegőrző mozgásokból áll. Főszerep jut benne a megfelelő pontok akupresszúrájának és az ugyancsak könnyű guggolásnak.

  A másik a hasi légzés. A hasi légzésen alapszik a hasűri szervek egészségének fenntartása. Főleg a 2. típusú cukorbetegek gyógyulnak – persze diétával is – a hasi légzéstől. Ez azt is jelenti, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelése fokozásával (a Lép-meridián serkentésével) hatásos. De javul tőle a magas vérnyomás és az álmatlanság is.

1. oldal / 2

Az Új Idők következő száma - ha az igért segítséget megkapjuk - 2014. január 10-én jelenik meg. Kérjük keressék a megszokott helyeken!

Török János alkotása

Jézus születése - Török János alkotása

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok

Vörösmarty Mihály - Szózat

Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszu harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
„Egy ezredévnyi szenvedés
Kér éltet vagy halált!”

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körűl,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny űl.

Légy híve rendületlenűl
Hazádnak, ó magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Giovanni Bellini alkotása

Mária a gyermekkel - Giovanni Bellini alkotása

Köszönjük támogatásukat

Irházi Erzsébet, Metz B. Beáta, Dalmay Árpád, dr. Dávid Lászlóné, V. L., dr. Vekerdi József, Láng Miklósné, Vígh Gábor, dr. Ita Jenő, Szigethy József, Dudás Antalné, Kertész Károlyné, Totth Elemér, Rébay Péter, Széles Imre, Révay György, Utasi Jánosné, Hegyi Katalin, Borsay Györgyné, Szenkovitz Ernőné, Sprincz Emma, Dáné Erzsébet, Szabadfi Erzsébet, Madaras Barbara és Károly, dr. Juhász Béla, Csabai Mihály, V. L., Fromann Zoltánné, Baranyai Veronika, Vereb Mihály, dr. Dávid Lászlóné, Metz B. Beáta, Szirmay Zoltánné, Marton Józsefné, Sebők Ferenc, Biczó Erzsébet, Wingert Magda, Kovács Ibolya, Dávid Szaniszla, Hegyi Katalin, Erdei Imre János, Kiss Attila, Kürthy István és neje, Pálos Frigyes, Őri Jenő, Horváth Attiláék, Otruba István, Chabrecsekné Kisházi Terézia, Vass László, Skoda Ferencné, Baán Etelka, Maróthi Mihályné, Rébay Péter, Körtvélyessy Lászlóné, Andrásfalvy Bertalan, Vörös Zoltánné, Dudás Antalné, Farkas Pálné, Trnovszky M. Katalin.

Mindenkori segítségüket hálásan köszönjük!

Kondor Katalin Tükörcserepek

Tükörcserepek

 A Kairosz Könyvkiadó megjelentette a nagyszerű publicista, Kondor Katalin Tükörcserepek című könyvét. Az Új Időkben közölt írások hűen tükrözik az elmúlt esztendők politikai, közéleti történéseit.

http://kairosz.hu/p/9813/tukorcserepek

Új Idők