uj-idok-header-newspapers3

Mi az Új Idők?

Az Új Idők a nemzet érdekeit szem előtt tartó időszaki kiadvány. Tizennyolc esztendeje, Pongrátz Gergellyel, az 1956-os forradalom és szabadságharc Corvin közi parancsnokával indította útjára Vödrös Attila, a nem sokkal korábban a szocialista–liberális kormányzat által drasztikusan felszámolt Pest Megyei Hírlap főszerkesztője.

Tovább

Postánkból

Értékelés:
(0 szavazat)

  Az amnéziát sem szabad túlbecsülni, mert visszafelé sül el.

  Úgy tűnik, egyre több öngólt lőnek az álbaloldalon a magukat balliberálisnak nevező politikai alakulatok és tartozékaik. Amikor például kikérték maguknak, hogy Orbán Viktor október 23-i beszédében „politikai ellenfeleit” a szemkilövetőktől származtassa, és föltételezze róluk, hogy most is ugyanazt tennék a békés tüntetőkkel, ha hatalomra jutnának. Ilyen értelemben nyilatkozott Farkasházy Tivadar is az ATV Csatt című vitaműsorában, akinek a megnyilvánulásai ugyancsak öngólszámba mennek, hiszen képtelen volt a saját személyétől elvonatkoztatni, sugárzott belőle az önimádat, és oly mértékben hiányoznak belőle a saját személyével kapcsolatos fenntartások és önirónia, hogy az egy humorista esetében eléggé megkérdőjelezi a szakmai adottságokat is. „Ne húzzál már mindent magadra” – mondta neki az asztal másik oldaláról Borókai Gábor, amikor már valamit muszáj volt mondani erre a tömény szubjektivizmusra. Meg hogy ő mennyit tudna Orbán Viktornak mesélni ’56-ról, amit az nem tud. Mindenki tudna, aki a miniszterelnöknél idősebb generációhoz tartozván személyesen megélte az eseményeket. Csak nem mindegy, hogy mit mesélne.

  De maradjunk a tárgynál! Miért gondolják, hogy bárki, aki annyira érdeklődik a politika iránt, hogy egyáltalán elmegy szavazni (hacsak nem olyan, akinek a szavazatát megvásárolták), azt gondolná, hogy Orbán Viktor volt kormányon a 2006-os rendőrterror idején, és ő adott parancsot a súlyos sebek ejtésére képes gumilövedék használatára, a lovasrohamra, a letartóztatásokra és a fogságba esettek brutális bántalmazására? Vagyis az azok elleni atrocitásokra, akik az ő hívei voltak (és maradtak). Ezt még a másik oldalon lévő törzsi szavazók is pontosan tudják, csak úgy tesznek, mintha nem tudnák, hogy az embertelen rendőri fellépés a Gyurcsány és Bajnai nevével fémjelzett kormányzati periódusban történt. Szinte senki sem olyan naiv, egyik oldalon sem, hogy azt hinné, a rendőrparancsnokok a saját szakállukra (és hajukra, már akinek van), felsőbb utasítás nélkül, mintegy „állam az államban” alapon intézkedtek, utasítottak. Pláne miután Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy végig tartotta a kapcsolatot a rendőri vezetőkkel, és miután Gergényit a balliberális főpolgármester még ki is tüntette nagyszerű helytállásáért.

  A balliberális tábor (törzsi) szavazói alapvetően két dolgot tehetnek, ha nem akarják politikusaik példáját követve ütődöttnek tettetni magukat. Vagy azt mondják, amit Heller Ágnes („nem bántottak senkit, nem lőttek meg senkit, nem ütöttek meg senkit”), vagyis letagadják az egészet, ami csak Nyugaton lehetséges, idehaza a „filozófusnő” sem próbálkozna vele, mert eléggé kontraproduktív. Vagy azt, hogy aki amit kapott a „csőcselékből”, megérdemelte; hiszen az ellentábor hívei számukra a csőcselék, ez már ’56 óta így van. (Így szocializálták őket: akit ’56 után felakasztottak, megvertek, megkínoztak, az meg is érdemelte.)   Ha netán a jóérzés mégis felülkerekedne valamelyik elszánt balliberális voksolóban, arra is van „megoldás”. A szeptemberi tévészékházostromot, a rendőrök főleg provokátorok általi bántalmazását és az október 23-i rendőri fellépést (hogy visszafogottan fogalmazzunk) össze lehet mosni. Illetve úgy lehet tenni, mintha csak az első létezett volna. Vagy ha már az utóbbit sem lehet letagadni, akkor lehet azt inszinuálni, hogy a több mint egy hónappal későbbi események során nem ártatlan, gyülekezési szabadságjogukkal élő, békésen ünneplő állampolgárok vagy gyanútlan járókelők, hanem egytől egyig a székházostromló csőcselék tagjai kapták volna meg jól megérdemelt büntetésüket. Erre is az ATV szolgáltatott példát. „Mit kaptak volna ezek a székházostromlók a nyugati rendőrségtől!” – hangzott el az Újságíróklubban válaszul arra, hogy az ügyészség most számon kéri az erőszakot, a jogsértést. Miközben éppen nem a provokátorok voltak az áldozatok. (Még mit nem! Hogy legközelebb ne lehessen mozgósítani őket!) Amúgy pedig különben sincs ártatlan, nem lehet ártatlan az, aki másként érez és gondolkozik, mint ők, vagy a másik oldalon áll, hiszen az nyilvánvalóan „pszichikai bűnsegéd”.
  A műfelháborodás („mi az, hogy Orbán Viktor politikai ellenfelei megint ugyanazt tennék, ha tehetnék”) a szobordarabolási akció után különösen hiteltelen. A darabolók ugyanis, akiket a tábor prominensei inkább biztattak, mint akadályoztak, kevés kétséget hagytak afelől, hogy a hús-vér miniszterelnökkel is ugyanazt tennék, mint a szoborral, ha tehetnék. (Paizs Miklós, alias Sickratman receptje szerint élve megnyúznák a miniszterelnököt.) Erre a hiteltelenségre is rávilágított Borókai: ha akkor fölemelte volna valaki a szavát a politikai vezetésből az ellen, ami akkor az ötvenedik évfordulón történt, talán lehetne valami keresnivalójuk a Fidesz szavazóinak átcsábítása ügyében. Így annyira nevetséges, és annyira kilóg a lóláb, hogy még az ingadozó szavazókat is inkább taszítja, mintsem vonzaná.


Kiss István Béla

 

Olvasás: 7107 alkalommal
Újidők

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az Új Idők következő száma - ha az igért segítséget megkapjuk - 2014. január 10-én jelenik meg. Kérjük keressék a megszokott helyeken!

Török János alkotása

Jézus születése - Török János alkotása

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok

Vörösmarty Mihály - Szózat

Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszu harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
„Egy ezredévnyi szenvedés
Kér éltet vagy halált!”

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körűl,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny űl.

Légy híve rendületlenűl
Hazádnak, ó magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Giovanni Bellini alkotása

Mária a gyermekkel - Giovanni Bellini alkotása

Köszönjük támogatásukat

Irházi Erzsébet, Metz B. Beáta, Dalmay Árpád, dr. Dávid Lászlóné, V. L., dr. Vekerdi József, Láng Miklósné, Vígh Gábor, dr. Ita Jenő, Szigethy József, Dudás Antalné, Kertész Károlyné, Totth Elemér, Rébay Péter, Széles Imre, Révay György, Utasi Jánosné, Hegyi Katalin, Borsay Györgyné, Szenkovitz Ernőné, Sprincz Emma, Dáné Erzsébet, Szabadfi Erzsébet, Madaras Barbara és Károly, dr. Juhász Béla, Csabai Mihály, V. L., Fromann Zoltánné, Baranyai Veronika, Vereb Mihály, dr. Dávid Lászlóné, Metz B. Beáta, Szirmay Zoltánné, Marton Józsefné, Sebők Ferenc, Biczó Erzsébet, Wingert Magda, Kovács Ibolya, Dávid Szaniszla, Hegyi Katalin, Erdei Imre János, Kiss Attila, Kürthy István és neje, Pálos Frigyes, Őri Jenő, Horváth Attiláék, Otruba István, Chabrecsekné Kisházi Terézia, Vass László, Skoda Ferencné, Baán Etelka, Maróthi Mihályné, Rébay Péter, Körtvélyessy Lászlóné, Andrásfalvy Bertalan, Vörös Zoltánné, Dudás Antalné, Farkas Pálné, Trnovszky M. Katalin.

Mindenkori segítségüket hálásan köszönjük!

Kondor Katalin Tükörcserepek

Tükörcserepek

 A Kairosz Könyvkiadó megjelentette a nagyszerű publicista, Kondor Katalin Tükörcserepek című könyvét. Az Új Időkben közölt írások hűen tükrözik az elmúlt esztendők politikai, közéleti történéseit.

http://kairosz.hu/p/9813/tukorcserepek

Új Idők