uj-idok-header-newspapers3

Mi az Új Idők?

Az Új Idők a nemzet érdekeit szem előtt tartó időszaki kiadvány. Tizennyolc esztendeje, Pongrátz Gergellyel, az 1956-os forradalom és szabadságharc Corvin közi parancsnokával indította útjára Vödrös Attila, a nem sokkal korábban a szocialista–liberális kormányzat által drasztikusan felszámolt Pest Megyei Hírlap főszerkesztője.

Tovább

Abbahagyás és újrakezdés

Értékelés:
(0 szavazat)

ajandok

  Kedves Olvasóim! Lesújtó volt a hír: „A következő s egyben az utolsó számunk búcsúzó cikke miatt kereslek. Kérlek, ha időd engedi, légy szíves írásodat minél előbb, legkésőbb november 24-ig, vasárnap estig küldd el.” Minden ember életében ott van az abbahagyás, a feladás közelgő esélye. Ezt látom a betegeimnél is közvetlen közelről, és ezt olvassuk a Szentírásban is nemegyszer. Ilyenkor önvizsgálatra van szükség.

  A magam részéről ezt teszem. Évek óta publikálok az Új Időkben. Szemem láttára került pénzügyi válságba. De vajon azért, mert rosszak az írásaim? Ki tudja megítélni? Az internet korában már más csatornákon is eljutunk az olvasóhoz. Ott népszerűek. De hát akkor hol a mostanra kialakult helyzet gyökere? Úgy tudom, nemcsak én, hanem szerzőtársaim sem vesznek fel tiszteletdíjat. Mégis, Vödrös Attila tájékoztatása szerint hétezer forint maradt a kasszában. Nincs jogom a pénzügyi helyzetről nyilatkozni, sokkal inkább mint kényszerhelyzetet élem meg.  Hiszen mi változott? Attila olyan, mint volt, csak a szokásos ünnepi körtepálinkáját nem tudta még kifőzetni. Apropó mégiscsak kapunk jutalmat, mint szerzők, körtepálinka formájában évente egyszer.

  Ezek a gondolatok jutottak eszembe elsőként. Az egyáltalán nem, hogy felhagyjak az írással. De azért nemcsak Attila életében, hanem a miénkben is ez a helyzet mégiscsak nagy változást fog jelenteni. Hát már nem fog többet elhangzani a „ne légy hanyag” felszólítás a részéről? Már nem tudok többé tiszteletpéldányt osztogatni az újságból? Letűnik a csopaki vegyesbolt polcáról mint a legolcsóbb újság? (Csopaki állandó lakos vagyok, ha valaki nem tudná.) Hol lesz akkor a helyünk? Az internet virtuális világában csak?

  Nehéz mindezt megválaszolni. Mindannyian érezzük az új idők sodrását. De akkor ebben a „sodrásban” éppen az Új Idők tűnjön el? Nem, ez nem lehet igaz. Attila még említett más személyi körülményeket és könyvelői magas díjtételeket is. De hát ezen mi múlik, mi múlhat? Sok önfeláldozó, hozzám képest „időmilliomos” embert ismerek, akik a munkájukkal segítenének, ha baj van.
  Igen. Arra a megállapításra jutottam, hogy ez a megállás csak átmeneti lehet. Gyökeres átszervezésre, gazdaságosabb alapokra kell helyezni az újságkiadást.
  Újrakezdésben kell gondolkodni. Hiszen az ország is ezt igényli. Talán elkelne most az eddig csak várt állami támogatás, de jusson eszünkbe a meridiántorna-indulónkból: „Vedd kezedbe saját sorsodat…” Az életet úgy kell élni, hogy minél tovább szolgálhassunk nemzetünknek. Natália nővér látnoki szavai most teljesednek be: „Magyarország nem pusztul, hanem tisztul.”
  Ezzel a gondolattal kívánok reményteli újrakezdést a karácsonyi ünnepkörben és megújult Új Időket 2014-ben.

Dr. Eőry Ajándok

Olvasás: 7065 alkalommal
Dr. Eőry Ajándok

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az Új Idők következő száma - ha az igért segítséget megkapjuk - 2014. január 10-én jelenik meg. Kérjük keressék a megszokott helyeken!

Török János alkotása

Jézus születése - Török János alkotása

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok

Vörösmarty Mihály - Szózat

Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszu harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
„Egy ezredévnyi szenvedés
Kér éltet vagy halált!”

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körűl,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny űl.

Légy híve rendületlenűl
Hazádnak, ó magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Giovanni Bellini alkotása

Mária a gyermekkel - Giovanni Bellini alkotása

Köszönjük támogatásukat

Irházi Erzsébet, Metz B. Beáta, Dalmay Árpád, dr. Dávid Lászlóné, V. L., dr. Vekerdi József, Láng Miklósné, Vígh Gábor, dr. Ita Jenő, Szigethy József, Dudás Antalné, Kertész Károlyné, Totth Elemér, Rébay Péter, Széles Imre, Révay György, Utasi Jánosné, Hegyi Katalin, Borsay Györgyné, Szenkovitz Ernőné, Sprincz Emma, Dáné Erzsébet, Szabadfi Erzsébet, Madaras Barbara és Károly, dr. Juhász Béla, Csabai Mihály, V. L., Fromann Zoltánné, Baranyai Veronika, Vereb Mihály, dr. Dávid Lászlóné, Metz B. Beáta, Szirmay Zoltánné, Marton Józsefné, Sebők Ferenc, Biczó Erzsébet, Wingert Magda, Kovács Ibolya, Dávid Szaniszla, Hegyi Katalin, Erdei Imre János, Kiss Attila, Kürthy István és neje, Pálos Frigyes, Őri Jenő, Horváth Attiláék, Otruba István, Chabrecsekné Kisházi Terézia, Vass László, Skoda Ferencné, Baán Etelka, Maróthi Mihályné, Rébay Péter, Körtvélyessy Lászlóné, Andrásfalvy Bertalan, Vörös Zoltánné, Dudás Antalné, Farkas Pálné, Trnovszky M. Katalin.

Mindenkori segítségüket hálásan köszönjük!

Kondor Katalin Tükörcserepek

Tükörcserepek

 A Kairosz Könyvkiadó megjelentette a nagyszerű publicista, Kondor Katalin Tükörcserepek című könyvét. Az Új Időkben közölt írások hűen tükrözik az elmúlt esztendők politikai, közéleti történéseit.

http://kairosz.hu/p/9813/tukorcserepek

Új Idők