uj-idok-header-newspapers3

Mi az Új Idők?

Az Új Idők a nemzet érdekeit szem előtt tartó időszaki kiadvány. Tizennyolc esztendeje, Pongrátz Gergellyel, az 1956-os forradalom és szabadságharc Corvin közi parancsnokával indította útjára Vödrös Attila, a nem sokkal korábban a szocialista–liberális kormányzat által drasztikusan felszámolt Pest Megyei Hírlap főszerkesztője.

Tovább

Kétféle emlékezet, kétféle kultúra

Értékelés:
(0 szavazat)

s ra-uj

  Tévedtünk, amikor azt reméltük, hogy a szocialista utódpártok maguktól elsorvadnak idős választóik „kihalásával”. Nem számoltunk az élővilág egyik alaptörvényével: az emlékezet meghatározó szerepével. Hiába öregszik meg és szárad el ősszel a virág, azért nem pusztul ki a világból. Magot termel, és a mag emlékezik. Visszaemlékszik, milyen volt virág korában, és ha földbe hull, s napmeleget és esőt kap, ugyanolyan virággá fejlődik. Az emlékezet gondoskodik róla, hogy a világban minden lesz, ami egyszer volt. Így az utódpártoknak is mindig lesznek hívei, ameddig lesznek honfitársaink, akiknek emlékezetét a szocialista nosztalgia uralja.

  A ténnyel számolni kell. Más szavakkal ezt fogalmazta meg Orbán Viktor miniszterelnök egy angol lapinterjúban, amikor arról beszélt, hogy a nácizmussal ellentétben a kommunizmus tovább él, soha nem szenvedett teljes vereséget. Vezetői a hosszú egyeduralom alatt ideológiájára egész kultúrát alapoztak, amelynek hívei mindig hatalomra juttathatják őket.

  E szocialista kultúra fényszegény, levegőtlen pincét idéző körülményei között az ember csak kicsire és csenevészre nőhetett, mégis voltak, akik megbecsülték a biztos életfeltételek, a kegyként juttatott kis kedvezmények miatt. A fél ország megszokta vagy kedvelte a pincelétet, ami negyven év alatt átalakította az emlékezetüket. Ezért nem tudnak meggyökeresedni a rendszerváltozás utáni szabad levegőn és napfényben, ezért utasítják el – az utódpártoktól is heccelt – gyűlölettel a polgári kultúrát, melynek hívei a szocializmusban is meg tudták őrizni emlékezetüket, és erőre kaptak a szabad térben. Mégis van, amiben reménykedhetünk.
  „…minden emberben van valami égi. Hiszen maga az ördög is angyal volt valamikor. Lehetetlen, hogy egy tollacska ne maradt volna a szárnyából” – írta a százötven éve született Gárdonyi Géza. Ez az égi emlékezet követelte ki a szabadságot 1956-ban, tízéves elfojtás után. Hatvan év jobban és több generációban károsította az emlékezetet, mégis van, amivel meggyógyítható. 1956 forradalmának példájával, az igazságosság, az emberség, a tisztesség, a szolidaritás, az őszinte beszéd számtalan esetének felidézésével. A szívet-lelket felemelő példákkal hatni lehet a nyitottabb, ifjabb generációk érzelmeire, és ezeken keresztül meg lehet újítani az emlékezetüket. Hogy beteljesíthessük a forradalom életáldozatokkal szentesített törekvését: a kommunizmus végső eltörlését.


D. Veszelszky Sára

Olvasás: 12317 alkalommal
D. Veszelszky Sára

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Legfrissebbek a szerzőtől: D. Veszelszky Sára

Az Új Idők következő száma - ha az igért segítséget megkapjuk - 2014. január 10-én jelenik meg. Kérjük keressék a megszokott helyeken!

Török János alkotása

Jézus születése - Török János alkotása

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok

Vörösmarty Mihály - Szózat

Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszu harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
„Egy ezredévnyi szenvedés
Kér éltet vagy halált!”

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körűl,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny űl.

Légy híve rendületlenűl
Hazádnak, ó magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Giovanni Bellini alkotása

Mária a gyermekkel - Giovanni Bellini alkotása

Köszönjük támogatásukat

Irházi Erzsébet, Metz B. Beáta, Dalmay Árpád, dr. Dávid Lászlóné, V. L., dr. Vekerdi József, Láng Miklósné, Vígh Gábor, dr. Ita Jenő, Szigethy József, Dudás Antalné, Kertész Károlyné, Totth Elemér, Rébay Péter, Széles Imre, Révay György, Utasi Jánosné, Hegyi Katalin, Borsay Györgyné, Szenkovitz Ernőné, Sprincz Emma, Dáné Erzsébet, Szabadfi Erzsébet, Madaras Barbara és Károly, dr. Juhász Béla, Csabai Mihály, V. L., Fromann Zoltánné, Baranyai Veronika, Vereb Mihály, dr. Dávid Lászlóné, Metz B. Beáta, Szirmay Zoltánné, Marton Józsefné, Sebők Ferenc, Biczó Erzsébet, Wingert Magda, Kovács Ibolya, Dávid Szaniszla, Hegyi Katalin, Erdei Imre János, Kiss Attila, Kürthy István és neje, Pálos Frigyes, Őri Jenő, Horváth Attiláék, Otruba István, Chabrecsekné Kisházi Terézia, Vass László, Skoda Ferencné, Baán Etelka, Maróthi Mihályné, Rébay Péter, Körtvélyessy Lászlóné, Andrásfalvy Bertalan, Vörös Zoltánné, Dudás Antalné, Farkas Pálné, Trnovszky M. Katalin.

Mindenkori segítségüket hálásan köszönjük!

Kondor Katalin Tükörcserepek

Tükörcserepek

 A Kairosz Könyvkiadó megjelentette a nagyszerű publicista, Kondor Katalin Tükörcserepek című könyvét. Az Új Időkben közölt írások hűen tükrözik az elmúlt esztendők politikai, közéleti történéseit.

http://kairosz.hu/p/9813/tukorcserepek

Új Idők