uj-idok-header-newspapers3

Mi az Új Idők?

Az Új Idők a nemzet érdekeit szem előtt tartó időszaki kiadvány. Tizennyolc esztendeje, Pongrátz Gergellyel, az 1956-os forradalom és szabadságharc Corvin közi parancsnokával indította útjára Vödrös Attila, a nem sokkal korábban a szocialista–liberális kormányzat által drasztikusan felszámolt Pest Megyei Hírlap főszerkesztője.

Tovább

Hívők a társadalomért

Értékelés:
(0 szavazat)

s ra-uj

  A társadalom kezd bátorságra kapni a kormány példáján, és az emberek kezdik hinni, hogy a jót nemcsak akarni és tenni lehet, de a szándékot a nagy nyilvánosság előtt meg is lehet vallani. Hogy is írta Novalis: „Bizonyos vagyok afelől, hogy a hitem végtelenül erősebb lesz, amint egy másik ember is hinni kezd benne.” Ezt a bátorítást érezve rendezték meg a Katolikus Társadalmi Napokat a múzeumkertben.

  A katolikus karitatív szervezetek közös felvonulása erőt sugárzott. A nagy fehér sátrak sorai között hömpölygött a tömeg, a nagyszínpad előtti asztaloknál rengetegen üldögéltek a nedves hideg ellenére – és a résztvevők többsége középkorú és fiatal volt.

A sátrakban bemutatkozó szervezetek meggyőzték a látogatókat, hogy tudják, hol nagy a szükség, és naprakészen igazodnak az igényekhez.

  Felvonultak a szegényeket, betegeket, nehéz sorsú tehetségeket, cigányokat, magányos kollégistákat istápoló, a rabok lelki gondozását végző rendek és szervezetek, a Katolikus Karitász és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hálózatának helyi csoportjai, illetve a társadalmi vállalkozások. Két sátorban reggeltől estig kerekasztal-beszélgetéseket rendeztek. Mindezt három napon át végig szakszerűen, úgymond profin szervezték meg.  

  Mert a kerekasztal-beszélgetésekből is kiderült: az önkéntesek és a társadalmi vállalkozók gyakorlati emberek, a napi nehézségekre felkészülve dolgoznak – ellentétben néhány idealista hozzászólóval. Így például az egyik vállalkozó Loyolai Szent Ignáccal vallotta: Minden jó, ami Isten felé visz, csak úgy kell használni, hogy Isten felé vigyen. Azaz a profit sem elítélendő, ha eszköznek tekintik, mert öntudatot ad, s mert az önkéntes munkát, a rendházak fenntartását és tevékenységét lehet belőle pénzelni.

  Hitvallásukat a magyar szólás „segíts másokon, az Isten is megsegít” változatában összegezték, aminek nagy horderejű példájáról is hallhattunk a kismarosi Olga nővértől. A ciszter kolostor apácái számos bogyósgyümölcs-ültetvényt tudtak megmenteni a kivágástól a termelők nyakán maradt gyümölcsök szervezett felvásárlásával és árusításával.
  Az önkéntesek azt is megvallották, hogy a kilátástalan sorsú, elesett emberek leginkább lelki gondozásra szorulnak, ami kiszívja az erejüket. A háromnapos rendezvénysorozaton egymásból és egymás munkájából tudtak hitet és erőt meríteni és feltöltekezni a jótékony munka folytatására.
  A közönség érdeklődését látva jövőre egyhetes rendezvénysorozatban reménykednek. Mi sem lenne természetesebb egy normális közéletben, normális véleményformálókkal. Akik megköszönik a katolikusok társadalmi szerepvállalását, és nem azt hangoztatják, hogy a hívőknek a templom falai között a helyük. Ez a normális közélet három éve formálódik, de lemondhatunk róla, ha a kormány nem folytathatja munkáját még egy cikluson át.
  Ceterum censeo a választásokat pedig meg kell nyerni.


D. Veszelszky Sára

Olvasás: 12459 alkalommal
D. Veszelszky Sára

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az Új Idők következő száma - ha az igért segítséget megkapjuk - 2014. január 10-én jelenik meg. Kérjük keressék a megszokott helyeken!

Török János alkotása

Jézus születése - Török János alkotása

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok

Vörösmarty Mihály - Szózat

Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszu harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
„Egy ezredévnyi szenvedés
Kér éltet vagy halált!”

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körűl,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny űl.

Légy híve rendületlenűl
Hazádnak, ó magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Giovanni Bellini alkotása

Mária a gyermekkel - Giovanni Bellini alkotása

Köszönjük támogatásukat

Irházi Erzsébet, Metz B. Beáta, Dalmay Árpád, dr. Dávid Lászlóné, V. L., dr. Vekerdi József, Láng Miklósné, Vígh Gábor, dr. Ita Jenő, Szigethy József, Dudás Antalné, Kertész Károlyné, Totth Elemér, Rébay Péter, Széles Imre, Révay György, Utasi Jánosné, Hegyi Katalin, Borsay Györgyné, Szenkovitz Ernőné, Sprincz Emma, Dáné Erzsébet, Szabadfi Erzsébet, Madaras Barbara és Károly, dr. Juhász Béla, Csabai Mihály, V. L., Fromann Zoltánné, Baranyai Veronika, Vereb Mihály, dr. Dávid Lászlóné, Metz B. Beáta, Szirmay Zoltánné, Marton Józsefné, Sebők Ferenc, Biczó Erzsébet, Wingert Magda, Kovács Ibolya, Dávid Szaniszla, Hegyi Katalin, Erdei Imre János, Kiss Attila, Kürthy István és neje, Pálos Frigyes, Őri Jenő, Horváth Attiláék, Otruba István, Chabrecsekné Kisházi Terézia, Vass László, Skoda Ferencné, Baán Etelka, Maróthi Mihályné, Rébay Péter, Körtvélyessy Lászlóné, Andrásfalvy Bertalan, Vörös Zoltánné, Dudás Antalné, Farkas Pálné, Trnovszky M. Katalin.

Mindenkori segítségüket hálásan köszönjük!

Kondor Katalin Tükörcserepek

Tükörcserepek

 A Kairosz Könyvkiadó megjelentette a nagyszerű publicista, Kondor Katalin Tükörcserepek című könyvét. Az Új Időkben közölt írások hűen tükrözik az elmúlt esztendők politikai, közéleti történéseit.

http://kairosz.hu/p/9813/tukorcserepek

Új Idők