uj-idok-header-newspapers3

Mi az Új Idők?

Az Új Idők a nemzet érdekeit szem előtt tartó időszaki kiadvány. Tizennyolc esztendeje, Pongrátz Gergellyel, az 1956-os forradalom és szabadságharc Corvin közi parancsnokával indította útjára Vödrös Attila, a nem sokkal korábban a szocialista–liberális kormányzat által drasztikusan felszámolt Pest Megyei Hírlap főszerkesztője.

Tovább

Észrevétlenül

Értékelés:
(0 szavazat)

Csűrös Csilla

  (Két és fél nap alatt több mint tizenhatezren jöttek el. Lehetséges, hogy közülük sokan azt sem tudták, pontosan miért, hová is jöttek. Egyszerűen csak érdekes volt a nyüzsgés a múzeumkertben, a sokféle színes prospektussal, szórólappal, füzettel, ízletes csemegékkel csábító sátrak erdeje, a fejtörő játékok nagyoknak és kicsiknek. Ők még nyereményeket és lufikat is kaptak. Vonzott a kirakodóvásár, a sok mosolygós arc, szokatlan volt a jövő-menő, beszélgető apácák látványa, elgondolkodtattak, megszólítottak a feliratok és a standok házigazdái egyaránt. A jó közérzetet nemcsak a bejáratnál kínált, házi szilvalekvárral megkent karéj kenyér elfogyasztása, hanem a nagyszínpadi koncertek sora is fokozta. Gyerekeknek, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt akadt a nap folyamán kedvére való: János vitéz családoknak commedia dell’arte stílusban, megzenésített vers, ír muzsika, magyaros és világzene, tehetségkutatókon befutott sztárok koncertje. A színpad előtt esténként a zene ritmusára táncoló, nevető fiatal apácákkal.

  És volt „flashmob”, azaz villámima Szíria és a világ békéjéért Ferenc pápa kérésére, filmvetítés az egyházak karitatív munkájáról, előadások és beszélgetések a kereszténység és a környezetvédelem, a hit és a gyógyítás, a szociálisan működő piacgazdaság, a pap és a nő kapcsolata, az oktatás és az erkölcs kérdésköreinek összefüggéseiről. Volt tudományos konferencia és párbeszéd háza, papok sátra gyónni, elmélkedni, elcsendesedni vagy épp beszélgetni, kérdezni vágyók számára.

  Bemutatkoztak a fogyatékkal élők és segítőik, jelen volt a Katolikus Karitász és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.
  Kiderült, hogy létezik már Magyarországon is a keresztény üzletemberek Érmehálója, melynek tagjai fontosnak tartják, hogy profitjuk egy részét honfitársaik életének segítésére, támogatására, életminőségének javítására ajánlják fel. Létezik a hasonló elveket valló Keteg, a keresztény társadalmi elveket a gazdaságban megvalósítani szándékozó szakemberek csoportja. Mindez a Magyar Katolikus Egyház Katolikus Társadalmi Napok című hét végi rendezvényén történt felszabadult, derűs, könnyed és laza hangulatban, nem a templomok félhomályában, hanem Isten szabad, csak olykor elfelhősödő ege alatt.
  Voltak szavak, gondolatok, melyek tán el sem hangzottak, meg sem fogalmazódtak, mégis éltették a programokat. Voltak mondatok, kifejezések, melyek vélhetően eszükbe sem jutottak a jelenlévőknek, hiszen nem esett szó „magyar emberekről”, „bukott baloldalról”, nem viselte minden sátor a „nemzeti” címkét – a „jobban teljesítő Magyarország” is egyszerűen csak jelen volt a történésekben.
  És ez így volt jó. Így volt rendjén. Sőt, úgy éreztem ott és akkor, s érzem azóta is, hogy így kell, csak így lehet: lassan-lassan, nem verejtékes, fogcsikorgató igyekezettel, hanem szeretettel, mosolyogva, oldott lazasággal, sokféle programot, értéket kínálva szolgálni és kiszolgálni a minden ember szívében rejtekező, jóságra vágyó-váró érzéseket, gondolatokat. Apró közösségek erejével, példájával építeni a magunk nagyobb közösségét.
  Kinek-kinek a saját életében, saját hétköznapjaiban kell megtapasztalnia, hogy a szeretet élteti a reményt, a remény szüli és táplálja hitet, s így leszünk igazabb, jobb emberek.
  Mert erre a gazdagságra is vágyunk az anyagi biztonság mellett – bizonyosan.

 

 Csûrös Csilla

(A szerző írásai a www.csuroscsilla.hu honlapon olvashatók.)

Olvasás: 12832 alkalommal
Csűrös Csilla

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Legfrissebbek a szerzőtől: Csűrös Csilla

Tovább a kategóriában: Hívők a társadalomért »

Az Új Idők következő száma - ha az igért segítséget megkapjuk - 2014. január 10-én jelenik meg. Kérjük keressék a megszokott helyeken!

Török János alkotása

Jézus születése - Török János alkotása

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok

Vörösmarty Mihály - Szózat

Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszu harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
„Egy ezredévnyi szenvedés
Kér éltet vagy halált!”

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körűl,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny űl.

Légy híve rendületlenűl
Hazádnak, ó magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Giovanni Bellini alkotása

Mária a gyermekkel - Giovanni Bellini alkotása

Köszönjük támogatásukat

Irházi Erzsébet, Metz B. Beáta, Dalmay Árpád, dr. Dávid Lászlóné, V. L., dr. Vekerdi József, Láng Miklósné, Vígh Gábor, dr. Ita Jenő, Szigethy József, Dudás Antalné, Kertész Károlyné, Totth Elemér, Rébay Péter, Széles Imre, Révay György, Utasi Jánosné, Hegyi Katalin, Borsay Györgyné, Szenkovitz Ernőné, Sprincz Emma, Dáné Erzsébet, Szabadfi Erzsébet, Madaras Barbara és Károly, dr. Juhász Béla, Csabai Mihály, V. L., Fromann Zoltánné, Baranyai Veronika, Vereb Mihály, dr. Dávid Lászlóné, Metz B. Beáta, Szirmay Zoltánné, Marton Józsefné, Sebők Ferenc, Biczó Erzsébet, Wingert Magda, Kovács Ibolya, Dávid Szaniszla, Hegyi Katalin, Erdei Imre János, Kiss Attila, Kürthy István és neje, Pálos Frigyes, Őri Jenő, Horváth Attiláék, Otruba István, Chabrecsekné Kisházi Terézia, Vass László, Skoda Ferencné, Baán Etelka, Maróthi Mihályné, Rébay Péter, Körtvélyessy Lászlóné, Andrásfalvy Bertalan, Vörös Zoltánné, Dudás Antalné, Farkas Pálné, Trnovszky M. Katalin.

Mindenkori segítségüket hálásan köszönjük!

Kondor Katalin Tükörcserepek

Tükörcserepek

 A Kairosz Könyvkiadó megjelentette a nagyszerű publicista, Kondor Katalin Tükörcserepek című könyvét. Az Új Időkben közölt írások hűen tükrözik az elmúlt esztendők politikai, közéleti történéseit.

http://kairosz.hu/p/9813/tukorcserepek

Új Idők