uj-idok-header-newspapers3

Mi az Új Idők?

Az Új Idők a nemzet érdekeit szem előtt tartó időszaki kiadvány. Tizennyolc esztendeje, Pongrátz Gergellyel, az 1956-os forradalom és szabadságharc Corvin közi parancsnokával indította útjára Vödrös Attila, a nem sokkal korábban a szocialista–liberális kormányzat által drasztikusan felszámolt Pest Megyei Hírlap főszerkesztője.

Tovább

A nyugtató hang

Értékelés:
(0 szavazat)

s ra-uj

  A magyarok emberségesek. A néhány generációs nagyvárosi lét még nem koptatta ki belőlünk nagy-, déd- vagy ükszüleink ösztöneit, akiknek többsége még falusi volt. A kisközösségekben mindenki szegről-végről rokon, s ha nem, hát szomszéd volt, és mint egy nagy családban, évszázadokon át megszokta, hogy figyel egymásra, és a kapcsolattartás ezer apróbb-nagyobb fortélyával szerez örömet a másiknak vagy enyhíti bánatát. Amit röviden emberségnek nevezhetünk.

  Szép példájával egy szürke pénteken találkoztunk, a 291-es hegyi járaton, amely egy csúcsforgalomban megszokott, fárasztó utazást változtatott derűs emlékké. A busz késett, tömött volt, és az egymásnak zsúfolódó utasok rosszkedvét egy ötödikesforma osztály fülsiketítő ricsaja fokozta. Míg egyszer csak megszólalt egy hang a mikrofonban.

 

 

  Közvetíteni kezdte, hogy merre járunk. Helyneveket és utcaneveket sorolt, majd a város belsejéhez közeledve érdekességekre hívta fel a figyelmet. Ha jobbra néztek, a szép fehér iskolát Kós Károly építette… Most az utcára értünk. Tudjátok, ki volt Rómer Flóris? Majd amikor a halkuló zsivajban nem jött válasz, magának válaszolta: nagy régész volt… Ha az első ablakon kinéztek, a Parlament kupoláját látjátok, hallatszott, és valóban: a két háztömb között felbukkant az Országház a ragyogó napsütésben. A látványtól elnémultak a gyerekek, de nem csak ők. Mi, akik évtizedek óta ezen a járaton utazunk, velük együtt nézelődtünk.

  Ettől kezdve a kiskamaszok az ülésekre feltérdelve, a nyakukat nyújtogatva forgatták a fejüket, és ismételték mosolygós áhítattal a hangot: ott a Margit híd, a Duna, a Margitsziget, ott a Parlament, a budai Vár, a Lánchíd… és így tovább, egészen a Nyugati pályaudvarig.

  Először azt hittem, hogy az osztályt kísérő fiatal tanár beszél a mikrofonba. De a befejezés másról árulkodott: „Önök a BKV BPO 710-es felségjelű járatán utaztak”

  A buszvezetőé volt a hang, mely a fővárosba látogató kiskunhalasi osztály kirándulására feltette a koronát. És ami felderítette a gyerekek, de a pesti utasok hangulatát is. Két fiatal tanáruk a végállomáson alig tudott a diákoktól hozzáférni a hang gazdájához, hogy köszönetet mondjanak. De szép gesztusát nem csak ezzel kívánták viszonozni. Mint kiderült, elkérték a nevét, hogy a BKV-nak is beszámoljanak emberségéről. Hadd írjam le: a buszvezetőt Kovács Sándornak hívják…

  Viselkedése csak egyike a biztató jeleknek, melyeket manapság tapasztalunk. Egy orvos, egy ügyintéző, egy rendőr emberséges bánásmódja után ruganyosabb léptekkel indulunk tovább, és egész nap jobban érezzük magunkat. Ugyanezt ezrek élhették át az árvíz sújtotta térségekben az elmúlt hetekben. Csak az a kérdés, hogy tanulunk-e ezeken a példákon. Hagyjuk-e felszínre törni a lelkünk mélyén lappangó emberséget, tudatosan törekszünk-e másokra figyelni és gesztusokat tenni? Tudunk-e magunk is példát mutatni, és ezzel honfitársaink emberségét is felszínre hozni? Mert ez a mi tőkénk. Úgy is mondhatnánk: a legértékesebb hungarikum, amely otthonos, derűs mindennapokat teremthet a mai pénzszűke világban is.


D. Veszelszky Sára

Olvasás: 12932 alkalommal
D. Veszelszky Sára

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az Új Idők következő száma - ha az igért segítséget megkapjuk - 2014. január 10-én jelenik meg. Kérjük keressék a megszokott helyeken!

Török János alkotása

Jézus születése - Török János alkotása

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok

Vörösmarty Mihály - Szózat

Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszu harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
„Egy ezredévnyi szenvedés
Kér éltet vagy halált!”

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körűl,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny űl.

Légy híve rendületlenűl
Hazádnak, ó magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Giovanni Bellini alkotása

Mária a gyermekkel - Giovanni Bellini alkotása

Köszönjük támogatásukat

Irházi Erzsébet, Metz B. Beáta, Dalmay Árpád, dr. Dávid Lászlóné, V. L., dr. Vekerdi József, Láng Miklósné, Vígh Gábor, dr. Ita Jenő, Szigethy József, Dudás Antalné, Kertész Károlyné, Totth Elemér, Rébay Péter, Széles Imre, Révay György, Utasi Jánosné, Hegyi Katalin, Borsay Györgyné, Szenkovitz Ernőné, Sprincz Emma, Dáné Erzsébet, Szabadfi Erzsébet, Madaras Barbara és Károly, dr. Juhász Béla, Csabai Mihály, V. L., Fromann Zoltánné, Baranyai Veronika, Vereb Mihály, dr. Dávid Lászlóné, Metz B. Beáta, Szirmay Zoltánné, Marton Józsefné, Sebők Ferenc, Biczó Erzsébet, Wingert Magda, Kovács Ibolya, Dávid Szaniszla, Hegyi Katalin, Erdei Imre János, Kiss Attila, Kürthy István és neje, Pálos Frigyes, Őri Jenő, Horváth Attiláék, Otruba István, Chabrecsekné Kisházi Terézia, Vass László, Skoda Ferencné, Baán Etelka, Maróthi Mihályné, Rébay Péter, Körtvélyessy Lászlóné, Andrásfalvy Bertalan, Vörös Zoltánné, Dudás Antalné, Farkas Pálné, Trnovszky M. Katalin.

Mindenkori segítségüket hálásan köszönjük!

Kondor Katalin Tükörcserepek

Tükörcserepek

 A Kairosz Könyvkiadó megjelentette a nagyszerű publicista, Kondor Katalin Tükörcserepek című könyvét. Az Új Időkben közölt írások hűen tükrözik az elmúlt esztendők politikai, közéleti történéseit.

http://kairosz.hu/p/9813/tukorcserepek

Új Idők