CÖF: a mi hálózatunk

Értékelés:
(0 szavazat)

s ra-uj

A Civil Összefogás Fórum jött, látott – és lehetõvé tette a régen várt rendszerváltozást. Az ország háromszor lépett ugyanabba a folyóba. Emlékszünk az 1990–1994 és 1998–2002 között hatalmon lévõ kormányok sorsára, és tapasztaltuk, hogy 2010-tõl kezdõdött elölrõl ugyanaz a forgatókönyv. Lassan elfogyott a hitünk, hogy valaha az ország többségének akarata érvényesülhet. Nem csoda, hogy a társadalom már-már természetfölötti erõvel ruházta fel a szocialista egypártrendszer örököseit, és kezdte azt hinni: hatalmukkal szemben tehetetlenek vagyunk. Mentegettük magunkat összeesküvés-elméletekkel, felpanaszoltuk, hogy az egész országot átszövõ sejtjeikkel, pénzükkel, külföldi támogatásukkal esélytelen lenne szembeszállni.

A CÖF azonban bebizonyította, hogy ha a társadalom összefog, esélye van jussának megvédésére. A szervezet februárban tartott elsõ évértékelõ nagygyûlésén egy öntevékeny civil társadalom jellegzetességeit és feladatait összegezte. Alapító elnöke, Csizmadia László leszögezte: az országban a tényleges hatalom a népé, és a kormányok csupán az õ megbízásukból tevékenykednek négy éven át. A CÖF tagszervezeteinek közös ügye a polgári kormány megvédése, illetve 2014-ben újraválasztása lesz.

Bencsik András, a békemenetek egyik szervezõje figyelmeztetett: ne dõljünk be a baloldali és liberális pártoknak, akik taktikai okokból mutatkoznak szétforgácsoltnak.

A legutóbbi, létszámában kisebb gyulai békemenet már valódi fordulópontot jelenthet, és mintha az erõviszonyok megváltozását mutatná. A szocialisták mozgósítására megjelent néhány száz kormányellenes tüntetõvel szemben a CÖF két-háromezer polgárt tudott felvonultatni. Mintha felbomlófélben lenne a hat évtizedig rettegett szocialista hálózat, amelynek mozgatói kénytelenek a rideg ténnyel szembesülni: számolniuk kell azzal, hogy minden akciózgatásukkor a bátorságra és öntudatra ébredezõ társadalom túlerejével találják magukat szembe.

D. Veszelszky Sára


Olvasás: 11116 alkalommal
D. Veszelszky Sára

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok