Elhunyt Ferencz Éva

Értékelés:
(0 szavazat)
Ferencz Éva Ferencz Éva

  „Valami végképp szétesett itt

  a barátság a másikba vetett hit”

  (Nagy Gáspár: Gyötrődések)

  Nagy Gáspár, a költő, a Széchenyi Társaság tegnapi kitüntetettjének szavait hívom mondandóm tiszta megfogalmazásához. Ma bizony így állunk. Mély gödörbe zuhanva kiáltozunk, mert nagy bajba került a magyar nemzet. „Ordas eszméktől” megrontottan, szellemi sötétségben, megbetegült lélekkel tengődünk. Olyanná lettünk, mint egy sötét szobában kinőtt virág, nyújtogatván nyakunkat fény és éltető harmat felé, az áldott napot áhítozzuk, a Világ Világosságát óhajtván, aki maga „az út, az igazság, az élet”. Hitehagyottá váltunk néhány évtized alatt, pontosan ez okozza erkölcsi válságunkat.

  Minden emberben él a boldogság utáni vágy, melynek egyik forrása az igazság szomjazása: „Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd kielégítést nyernek.” (Nyolc boldogság, 4.) Ezt most elvették, elrabolták tőlünk, álságos szavak mögé bújva, igazságot, emberi jogokat emlegetve; s ezt éppen bizonyos honatyáink (?) tették meg velünk, kiknek szolgálni kellene ügyeinket, nem pedig uralkodni fölöttünk! Aljas trükkökkel kenik másra – ránk! – saját gaztetteiket, még nagyobb bűnökkel takargatva azokat.

  Elgondolkodhatnának egyszer a második legfőbb isteni parancsról: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!” Vajon szeretheti-e önmagát az, aki embertársaival gaztetteket művel? Ez ócska önimádat, ami azt jelenti, hogy mások rovására, kárára élni, rombolni. Amikor Isten minket a földi életre elküld, megkapjuk a lehetőséget lelki minőségünk jobbítására, hogy egymás javára tehessünk, vagyis felebarátokká váljunk. Akkor máris helyreáll a Rend, hiszen tetteinkbe költözik a Szeretet, ami e második parancs lényege. Ebből egyenesen következik a tízparancsolatból a nyolcadik is: „Ne hazudj, mások becsületében ne tégy kárt!” Jó lenne, ha hittől, vallástól függetlenül is elolvasnák az erkölcsi élet sziklaalapjául szolgáló tízparancsolatot.
  Épülésükre kívánom minden, emberi méltóságában meggyalázott, félrevezetett nemzettársam nevében!

  „Mondj egy imát értük
  mert nagyon is tudták
  hogy mit cselekszenek...
  rájuk fér / megérdemlik nagyon.”
  (Nagy Gáspár: Előkészület az imához)

(Részlet az énekesnő korábbi vallomásából)


Olvasás: 12188 alkalommal
Újidők

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Legfrissebbek a szerzőtől: Újidők

Kapcsolódó elemek

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok