Mit tudunk mi hozzátenni?

Értékelés:
(0 szavazat)

ajandok

  Október 16-án európai 3-1-2 meridiántorna-központot avattunk. Erre készülvén az alábbi gondolatokat vetettem papírra és küldtem el dr. Szócska Miklósnak, aki Bába Ivánnal – a Külügyminisztérium államtitkárával – együtt volt jelen a megnyitón a Benczúr Házban.

  „Az európai régió, de főleg a kelet-európai, számos speciális egészségügyi sajátsággal bír, mely alacsonyabb átlagéletkorban, a szenvedélybetegség elterjedésében, fokozott öngyilkossági hajlamban és rosszabb életminőségben nyilvánul meg. Ezt a súlyos örökséget nem lehet csak a politikai gondolkodás szintjén kezelni. Az egészségügyi rendszernek legalább akkora feladata van az életminőség és az életkedv javításában, mint a kormányzat szociális intézkedéseinek. A kínaiaktól sokat tanulhatunk. A kínai hagyományban mélyen gyökerezik a betegségmegelőzés, a prevenció. Ezt szolgálja a most avatandó központ tevékenysége az úgynevezett meridiántorna elterjesztésével.

  Már eddig is jelentős lépéseket tettünk az egészségesebb életmódra neveléssel, a dohányzás visszaszorításával. Tudjuk, hogy mindez nem elég. A közismert kínai példában a jutalmazás is megjelenik, amikor azt olvassuk, hogy az orvosokat addig fizették, amíg az emberek egészségesek maradtak. Ez a mai körülmények között felveti egy olyan támogatási keret létrehozását, amely az egészségmegőrzést szolgálná.

  Vegyük példának a gépkocsi-tulajdonosok kötelező felelősségbiztosításának bónuszrendszerét. Itt lecsökken a befizetendő összeg, ha balesetmentes évet hagyunk magunk mögött. A példa szerint ha valaki bizonyítottan fenntartja az egészségét, például a 3-1-2 meridiángyakorlatokkal, akkor csökkenteni lehetne az egészségügyi hozzájárulása összegét.
  Persze modellszámítások elvégzésére van szükség, egyebek között annak vizsgálatára, hogy az összes egészségügyi kiadást hogyan fedezi az aktív keresők által befizetett hozzájárulás. Ha az egy főre jutó átlagból indulunk ki, megjelenhet az a megtakarítás, amelyet az egészségmegőrzéssel kaphatunk azzal, hogy a vizsgálatok, a gyógyszertámogatás és az egyéb ellátások költsége esetükben nem jelenik meg az egészségügyi költségvetésben. Jó lenne kimutatást kapni, hogy tízezrekről vagy kevesebb emberről beszélhetünk-e.
  Köszönöm kínai barátainknak, hogy ilyen inspiráló lehetőséget kaptunk a Kínában már tízmillió ember által gyakorolt meridiántornával. A Magyarországon már tízezer ember által végzett gyakorlatok tudományosan is kimutatható változással járnak, elsősorban a stresszhormonok alakulására, melyről a mai napon hallhatunk előadást. Egyúttal köszöntöm vendégünket, Zhu Zong Xiang professzort nemcsak az Európai 3-1-2 Meridiántorna Központ avatása, hanem 90. születésnapja alkalmából is, hiszen a meridiántorna jelmondata: »Élj 100 évet egészségesen!«”
  Persze gondolhattam volna, hogy az államtitkár úrhoz nem jut el az, amit írtam. Azért még időszerű lehet, hátha e lap hasábjain olvassa.

Dr. Eőry Ajándok

Olvasás: 13497 alkalommal
Dr. Eőry Ajándok

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tovább a kategóriában: « Hősök és antihősök Ez a hazám »

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok