Van Magyarország és a többiek

Értékelés:
(3 szavazat)

ajandok

  Eljött az ideje, hogy Kínában mérjük össze a meridiántorna gyakorlásában való jártasságunkat. Méghozzá nemcsak a kínaiakkal, hanem egy Szingapúrból érkező csapattal, akik nagyon kíváncsiak voltak a mi teljesítményünkre. Erre a lehetőségre vártunk évek óta, mivel nem elég az, ha mi magunk érezzük a jó hatását, hanem az is fontos, hogy összemérjük a magunkét a mások tudásával.

  Csoportunk – tizenheten voltunk – együtt tornázott velük. Utána odajött hozzám a legöregebb szingapúri, és azt mondta, a mi tornánk hatása erősebb, mint az övék, annak ellenére, hogy rövidebb ideig tart. Este már odaültettek az asztalukhoz, és a vacsora előtt a szingapúriak vezetője azt találta mondani, itt az ideje, hogy egységesítsük a 3-1-2 meridiántorna-gyakorlatot, és Zhu Zong Xiang professzorral arra jutottak, hogy a mi tornánk lenne a szabvány.

  Ez aztán a világsiker! Mi is Kínában tanultuk, de a miénk egy eredetibb változatnak bizonyult. A távol-keleti dimenziókat ismerve nem is volt meglepő a folytatás: akkor készül ötszázezer DVD a tornánkról, és ezt terjesztik ők is. Ez – ha csak egy dollár tiszteletdíjjal számolunk – félmillió dollárt hoz a konyhára. Adja Isten! – ahogy mondani szokás.

  De nem ez volt az egyetlen sikerünk. A Magyar Tudományos Akadémia Központi Orvosi Kutatóintézete a közelmúltban végzett egy kísérletet a meridiántorna élettani hatásáról. Az úgynevezett stresszhormonok szintjét mérték a meridiántorna előtt és után. Nevezetesen a kortizolszint változását, ami megmutatja, hogy nyugodtabb állapotba kerül-e az illető, vagy éberebb, aktívabb lesz. A hormonszint irodalomból ismert jellemzője a fitneszgyakorlatoknak. A kortizolszint az eddigi ismeretek szerint növekedik az aktív gyakorlás során, a meridiántornától azonban jelentősen lecsökkent. Van tehát egy különleges hatása, amelyet úgy lehet jellemezni, hogy nyugtat, de mégis éberebbé tesz. Kínában ez a kutatás is újdonságnak számított. Zhu professzor az alábbi kedves szavakkal jellemezte a munkánkat: „Megint bebizonyosodott, hogy a világ két részre osztható: van Magyarország és a többi ország.”
  Végül elmondhatjuk, hogy a „hosszúélet-orvoslás” (angolul: longevity medicine) ezen sikeres harmadik világkonferenciája után (1200 résztvevő) megmártózhattunk a kínai tengerben is. Megtapasztaltuk, hogy a kínaiak nagyon szeretnek fürdeni, hiszen sokan voltunk.

Dr. Eőry Ajándok

Olvasás: 12803 alkalommal
Dr. Eőry Ajándok

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok