Beavatkoznak a rejtőzködő választók?

Értékelés:
(0 szavazat)

s ra-uj

  A miniszterelnökségre pályázó Bajnai Gordon felsülni látszik. Jelöltként való felbukkanása és várható kudarca híveivel közös marxista világlátásának következménye. Marx a történelmet mechanikus folyamatnak tartotta, amelyben az emberi gondolatoknak és tetteknek nem tulajdonított jelentőséget. Bajnaiék is biztosra mentek a pénz, paripa, fegyver, a külföld és a média támogatásának birtokában – és nem számoltak az emberi reakciók kiszámíthatatlanságával.

 Terveik elvileg reálisnak tűntek, s a választásokon komolyan megszorongathatták volna a kormánykoalíciót. Biztosra vették az MSZP szövetségét, s vele a társadalomba beágyazott szervezeteik kihasználását, valamint elnökének hátralépését Bajnai erős külföldi támogatottsága láttán. Másrészt számítottak a választani nem tudó vagy nem akaró rejtőzködők nagy számának megnyerésére.

  Csakhogy. Először is alulértékelték Mesterházy Attilát. Ennek a lassú víz embernek eszében sincs mást győzelemre segíteni kitartó munkával újraépítgetett szavazóbázisuk átengedésével. Látszólagos simulékonysága csendes erőszakot és kemény ambíciót takar, amiről véletlenül magam is hallottam. Tavaly kárpátaljai házigazdám vendégei között felemlegette Mesterházy apukát és szavait, miszerint „fia miniszterelnök lesz!”. A fiút csak a rejtőzködő szavazók megnyerésével bizonyított magasabb támogatottság, nagyobb győzelmi esély kényszeríthetné meghátrálásra. 

  E rejtőzködők vélhetően szocialista nosztalgiájúak és világlátásúak. Utóbbiról H. G. Wells találóan írta: „Hibáztass valaki mást, és legyél erőszakos, amikor a dolgaid rosszul mennek… Marx a legolcsóbb és legalacsonyabbrendű emberi hajlamot a nagyképű filozófia pózaként ajánlotta fel, és a kétségbeesett tömeg soraiban küszködő aktív agyvelők áldozatul estek neki.” Tapasztalhattuk, hogy a balliberális oldal húsz éve erre a beidegződésre alapozva hergelte és hergeli a kisembereket a polgári vezetők ellen, és nyerte a választásokat. Elvileg most is sikerülhetett volna.

  Csakhogy az emberi reakciók kiszámíthatatlanok. A polgári oldal vezetőit ugyan sikerült meggyűlöltetniük – de egyúttal minden politikust is. „Gyűlölöm Orbán Viktort!”, „Gyűlölöm az összes rohadt politikust!”, hallani a kisemberektől, amibe Bajnait is beleértik.
  Méghozzá nevesítve. A múltja miatt. Amire Bajnai és hívei cinikusan rálegyintettek, tapasztalva, hogy az emberek könnyen felejtenek. De az emberi reakciók ezúttal is kiszámíthatatlanok voltak, amibe egy szerencsés véletlen is közrejátszhat. A tény, hogy Bajnai libatenyésztőket semmizett ki.
  Vidéken, főként az Alföldön ugyanis nem csak a gazdák ismerik a libatartás körülményeit. A tsz-ek számára sokan hizlalták ezt a szárnyast a kecsegtető jövedelem miatt. Tudják, hogy a májas libát éjszaka háromóránként kell tömni, ami testet-lelket kimerítő robot, így átélik a Bajnai által kisemmizett gazdák helyzetét.   Belevörösödnek a felháborodásba, ha neve szóba kerül.
  Ösztöneik tiltakoznak egy cinikus gazdasági kalandor miniszterelnök-jelöltsége miatt. Amelytől éppen ők, a Bajnaiék által a hatalomba jutás eszközéül felhasználni   kívánt és a polgári oldal által is alulértékelt, rejtőzködő kisemberek menthetnek meg bennünket.


D. Veszelszky Sára

Olvasás: 12825 alkalommal
D. Veszelszky Sára

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok