Ez a hazám

Értékelés:
(0 szavazat)

attila2013

  Ha emlékezetem nem csal, azért régebben is jártak ránk, így a nyár derekán forró napok. Harminc esztendeje is bőven ittuk a vizet, besötétítettük a lakást, bekapcsoltuk a ventilátort, huzatot csináltunk. Pedig akkoriban a rádió, a televízió nem kürtölte félóránként a fülünkbe: hőségriadó! Nekem ettől a szótól, hogy riadó, némiképp összeszűkül a gyomrom, már nem is annyira a hőségtől félek, hanem mindattól, amivel meteorológusok, orvosmeteorológusok riogatnak. Enyhén szólva is túlzásnak tartom az ilyen nagymérvű ijesztgetést, bár szomszédom azt mondja, igenis van értelme a gyakori figyelmeztetésnek, hiszen gondoljak csak az idei március 15-re. Akkor – magyarázza – jóval korábban figyelmeztettek, senki ne keljen útra, mondjuk a jövő hét végén, mert ítéletidő várható. Aztán mégis volt, aki télikabát nélkül ült be az autójába valahol Nyugat-Magyarországon, hogy aztán Veszprém térségében több méteres hóakadályba ütközzön. Lehet, hogy mégis a riogatóknak van igazuk, ám jobb lenne, ha mindenki saját fejével gondolkozna és felkészülne hófúvásra, kánikulára, amit azért a meteorológusok jó előre pontosan jeleznek.

  Remélhetőleg hozzájuk hasonlóan pontosan jeleznek a közvélemény-kutatók is. Erősödik a nemzeti kormány támogatottsága, s ezzel együtt, ha csak diszkréten is, visszavonulóban vannak az ellenzékiek. Nem csoda! A minap például valami szolidaritás nevű, Bajnai Gordonhoz tartozó csoportocska választott új elnököt. (A neve lényegtelen.) Aki azt találta mondani, hogy amennyiben a baloldal nem fog össze, akkor „mindnyájan mehetünk a lecsóba”. A „tömegben” valaki egy Szolidaritás táblát tartott a kezében, amely a híres lengyel szervezet ismert betűtípusát utánozta. Gondolják el, mekkora a különbség a lengyeleké és ezeké között, hiszen Lech Walesa, biztosak lehetünk benne, sosem mondta, hogy ha nem tudjuk megbuktatni a kommunizmust, mehetünk a lecsóba. Értsd: ez a budapesti szolidaritás közönséges kis csoportocska, amely az egykori nagy Szolidaritás farvizén szeretne lubickolni. Ám miután ezen a rendezvényen a kisformátumú politikus, Bajnai Gordon is részt vett, nyugodtan mondhatta a szónokló új mozgalmi elnök, hogy mehetünk a libahúsos lecsóba.

  Az előbb már említett szomszédommal Tusványost is megbeszéltük, méghozzá természetesen Orbán Viktor beszédét. Mondom neki, hogy mit szól hozzá, a szocialisták kampánybeszédnek minősítették a valójában nagyformátumú és valóban rólunk szóló előadást. Ő azonnal reagált rá, mondván, természetesen kampánybeszéd volt, ám Oscar-díjas. És valóban az volt, mert nem tudom elképzelni, hogy bármelyik európai politikus hasonlóan tömören, érthetően, átfogóan képes lenne megmagyarázni nemcsak azt, hogy e pillanatban mit csinálunk, hanem azt is, hogy ugyanekkor mit tesz a környező világ. Elképzelni sem tudom, hogy van olyan baloldali szavazó, akire ha ugyan végighallgatta a miniszterelnök beszédét, ne lenne hatással a logikus, sok mindent érthetővé tevő előadás. Bízom benne, hogy az erdélyi magyarok, de mások is, az anyaországiak vagy szerte a világban élők is tudják e beszédből, hogy mi a teendőjük 2014-ben, amikor a parlamenti választások lesznek. Hiszek benne, hogy tudni fogják.
  Az utóbbi heteket, mint már többször említettem e hasábokon, falun töltöm, a felvidéki Ipolyságtól mindössze két kilométerre. Éppen ezért többször megfordulok azon a tájon is, ahol is piacon, üzletekben s mindenütt, ahol módom van rá, szóba elegyedek ott élő magyarokkal. Közülük is leggyakrabban a kisváros, Ipolyság református gyülekezetének tagjaival, akik többségével őszinte baráti viszonyt ápolok, de még egyiküktől sem mertem megkérdezni, természetesen tapintatból, vajon felvették-e a magyar állampolgárságot. Tapintatom nyilvánvalóan kedves Olvasóim előtt érthető, de említett beszélgetős közvélemény-kutatásom azt mutatja, hogy az Orbán Viktor vezette politikai tömörülés toronymagasan vezet, politikai ellenfeleire a piaci árus is csak legyint, míg a kocsmai beszélgetőpartner olyat mond, amit most nem óhajtok idézni. Ez is okot ad bizakodásomra, hiszen lehetetlen, hogy Léva (Levice) környékén jobban értsék a hazai viszonyokat, mint mondjuk Őriszentpéter vagy Makó térségében
  Még a sikereinket is felemlegeti, s azt mondja a paradicsomot, paprikát áruló asszony, hogy ő örül, mert elnyertük a vizes világbajnokság rendezési jogát 2021-re, azt mondja, örül, pedig ahogy elnézem, jóval hetven fölött jár, és tiszta szívemből kívánom, érje is meg 2021-et. Sőt a Felvidéken azt is tudják, hogy a Világbanktól felvett kölcsönt, amit Gyurcsány és Bajnai kormánya oktalanul szétszórt, azt az Orbán-kormánynak kell visszafizetnie. Az Orbán-kormány az adósságot visszafizeti, miközben a nemzeti kormány ellenzéke azt hangoztatja, hogy Orbán Viktor nem érti az idők szavát. Számomra érthetetlen, vajon mit akarnak ezzel mondani.
  Magunk háza tájára térve közlöm kedves Olvasóinkkal, e számunkba csekket helyeztünk. S kérjük, amennyiben módjuk és lehetőségük van rá, támogassanak, mert anyagi helyzetünk roppant ingatag, s ezzel tán nem is a legpontosabb kifejezést használom, mert mióta az Új Idők működik, azóta ingatag az anyagi helyzetünk, ám most kifejezetten silány. A nyári hónapok mindig gyengék, de most nagyon gyengék. Pedig jó lenne túlélni ezt az időszakot, mondván, hogy ősszel talán csak-csak, ha nem is stabilizálódik, de szilárdul kissé helyzetünk. Leírni is röstellem ezen a kánikulai vasárnapon: ha tudnak, segítsenek.


Vödrös Attila


Olvasás: 13811 alkalommal
Vödrös Attila

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Legfrissebbek a szerzőtől: Vödrös Attila

Tovább a kategóriában: « Tükörcserepek XXIII. Bónusz »

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok