Látogatás a „bognyesőknél”

Értékelés:
(0 szavazat)

ajandok

  A Székelyföldön jártunk a barátainknál. Első utunk Zetelakára vezetett, mivel a családi kúriánk százéves padlóját újra kell deszkázni. A zetelakiakat székelyül bognyesőknek hívják, mert híresek fafeldolgozó foglalkozásukról. Márpedig a mi padlónk megújításához széles deszkák kellenek, közel negyven centiméter szélesek. A fatörzsek pedig bogosak, göbösek, így a deszkavágók a „bognyesők”.

  A templomban a reggeli szentmisén rosszul lett egy asszony. Rögtön odaléptünk hozzá segíteni a feleségemmel. Percek múlva jobban lett, meghívtuk a házigazdáinkhoz egy jóleső reggeli meridiántornára. Mindjárt összejöttünk vagy nyolcan, amikor híre ment. Itt látom a lehetőséget arra, hogy miképpen segítsük náluk is az összefogást.

  Vannak a Székelyföldön is, akik fogékonyak a betegségük leküzdésére önerőből. Amikor tanítottuk nekik a torna gyakorlatait, a házigazdánk megjegyezte: „El kell jöjjön az idő, amikor szégyen lesz betegnek lenni.” Hogy miért? Mert olyan hatékony ez a torna, hogy bizony csak rajtunk fog múlni, hogy leküzdjük a betegségünket. 

  Látogatásunk másik állomása Csíkszereda volt. Itt régi barátom, Guzrány Ferenc, „a kínai orvos” látott vendégül. Kapcsolatunk erősödését jelzi, hogy készek ők is tenni a betegségek megelőzéséért. Bár ő főleg akupunktúrával gyógyít, már építi az erdélyi kínai meridiánközpontot, ahol lesz helye mindenkinek, aki csoportosan szeretné végezni a meridiántornát.
  Amikor írom ezeket a sorokat, itt vagyunk hát a csíksomlyói Szűzanya lábainál. Reményeim szerint nincs messze már a Székelyföld és a kicsi, „csonka” Magyarország összeforrása újra a betegségmegelőzés területén.
  De térjünk még vissza a számunkra furcsa székely szóhasználatra. Bizony, kedves Olvasóm, manapság nagy szükség van bognyesőkre a szó átvitt értelmében: az akadályok elsimításához, a bognyeséshez (éppúgy, mint a híres gordiuszi csomó átvágásakor hajdanán). Ezt meg kell tanulni és alkalmazni a jelenlegi politikai helyzetben.

Dr. Eőry Ajándok

Olvasás: 11217 alkalommal
Dr. Eőry Ajándok

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tovább a kategóriában: « Bónusz

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok