Tükörcserepek XXII.

Értékelés:
(0 szavazat)

kondor

  Nyelvében él a nemzet, csak éppen nem mindegy, hogyan. Kérdés például, hogy a szlenget, a zsargont, a jassznyelvet be kell-e emelni a közbeszédbe. Szerintem nem. Maradjon meg az csak egy-egy szűkebb, hasonszőrű emberek alkotta kisebbség nyelvezetének, beszédstílusának. Felelős ember tudja, beszédének méltóságteljességét csökkenti, ha szlenget használ. Történt pár évvel ezelőtt, hogy a Magyar Rádióban – akkor már emernek hívták – valamelyik kultúragyilkos nagy szellemesen kitalálta, legyen a Petőfi rádió szlogenje a „nagyon zene”. Pontosan azóta sem sikerült megfejtenem, mi a csudát jelent ez a két szó így összekapcsolva, legfeljebb sejtem, olyasmit akartak vele kifejezni, hogy a Petőfin mindenekfelett a zene az úr. Kérdezhetnénk: akkor a Bartókon talán nem az? Meg persze sok más kérdést is feltehetnénk a kifejezés megalkotóinak. Azt például, vajon szándékosan szüntették-e meg a Magyar Rádió régtől fogva nyelvművelő, példaadó, értékőrző, nyelvápoló szerepét, vagy „csupán” műveletlenségből. (Mellesleg a kettő együtt is elképzelhető.) Netán a fiatalok gyorsan változó zsargonjához akartak idomulni, amolyan idétlen felnőttként, akiket ifjúkorunkban mindig kinevettünk, amikor erőltetni próbálták az ifjúságtól hallott s jól-rosszul eltanult beszédet. Nem állt nekik jól, s nem is kívántuk, hogy e tekintetben hozzánk idomuljanak. Szerintem a mai fiatalok sem igen díjazzák az ilyen „jópofizást”. Kormányunk ezt másképp gondolja. Olvasom, hogy Nagyon Balaton címmel hagyományteremtő szándékkal, mintegy tucatnyi helyszínen rendezvénysorozat indul az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódva a kormányzat, a közmédia és a vállalkozói szféra együttműködésében. A számos program között lesz Nagyon zene fesztivál is, természetesen a Petőfi rádió közreműködésével, amelyben egyébként – legalábbis a rádióújság tanúsága szerint – nemrégiben elindították a Nagyon zenész című műsort. Nyilván vannak nagyon zenészek és kissé vagy kevésbé zenészek.

  Gratulálunk, nagyon kormány, nagyon miniszterek, nagyon ötletgazdák! Nagyon buli lesz ez a Nagyon Balaton. Közben nagy, bocsánat nagyon István királyunk forog a sírjában.

*
  Ha már augusztus 20-át emlegettük, hadd éljek egy javaslattal. Nemzeti ünnepünk alkalmával rangos kitüntetéseket kapnak az arra érdemesek, ám tudjuk, nálunk a díjak odaítélése sem megy simán. Kisebb-nagyobb botrányok övezik a díjosztást, s mert ezeket érdemes lenne elkerülni, nehogy megint velünk foglalkozzon a világsajtó, hát tudok egy jó módszert. Vidéki barátomé az ötlet, én meg úgy döntöttem, ismerje meg mindenki, hiszen a világraszóló botrányokból sokunknak elege van már. Szóval kéretik a kitüntetésre jelölt személyek névsorát Bolgár úrral, Vince Mátyással, Rangos Katalinnal, Nej Györggyel stb. jóváhagyatni, nehogy megint visszavonás legyen belőle. Végtére is ők minden miniszternél, miniszterelnöknél, köztársasági elnöknél járatosabbak a világ dolgaiban, s jobban ismerik a kitüntetésre javasolt emberek munkásságát, mint ők maguk, ez ugyebár kiderült az idei Táncsics-díj osztásánál. Továbbá megkönnyítik a kormány dolgát abban is, hogy elvégzik az egyeztetés munkáját, mert meleg barátságot ápolnak az Egyesült Államok, valamint Izrael fontos embereivel, akik nélkül nem lehet nálunk csak úgy akárkit kitüntetgetni. Aztán abban is egyetértettünk vidéki barátommal, hogy ötletünk továbbfejleszthető. A kormány valamennyi intézkedését előzze meg a fent említettekkel történő megbeszélés, mert akkor béke lesz, sem az EU, sem a Világbank, de még az IMF sem fog bennünk találni semmi kivetnivalót.


Kondor Katalin


Olvasás: 13196 alkalommal
Kondor Katalin

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Legfrissebbek a szerzőtől: Kondor Katalin

Tovább a kategóriában: « Gárdonyi Géza Az utolsó óriás

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok