Gyanúkampány

Értékelés:
(0 szavazat)

Mal rik-uj

Kampányidőszak előtt állunk. Pontosabban szólva csak azt gondoljuk, mert egyes politikai formációk már javában kampányolnak, mások már egy éve alulról igyekeznek átütni a kommunikációs ingerküszöböt. Azt azonban mindannyian tudjuk, hogy ez még csak a bemelegítés időszaka volt, a java, az igazi küzdelem azért még hátravan. Az előttünk álló szűk esztendő bővelkedni fog harsány kampányolásban. Bizton számíthatunk arra, hogy mostantól ami elhangzik a médiában, annak a fele sem lesz igaz. Miért lehetünk ebben ilyen biztosak? Azért, mert a politikai cirkusz porondján ugyanazok igyekeznek a nagyérdeműt hol tapsra, de még inkább pfujolásra bírni, mint ezelőtt négy vagy nyolc évvel. És az erkölcseiben züllött, alvilággal szövetkező baloldal akkor sem válogatott az eszközökben, mert a hatalomért semmi sem drága. Különösen nem az ellenfél becsülete.

Kezemben van egy „bizalmas munkaanyag!” feliratú levél 2005. február 22-i dátummal. A hitelességét nem bizonyítja sem pecsét, sem aláírás, tehát már most kijelentem, hogy a valósággal való bármilyen hasonlóság csak a véletlen műve. Mégis, az azóta történtek azt a látszatot keltik, mintha igaz volna a tartalma.

  Készítője azt nyilván elektronikus levélben továbbította a címzettnek. Arról sincs kétségem, hogy volt elég idő az ilyenfajta kompromittáló iratok eredeti példányainak eltüntetésére – esetünkben a levelezőrendszerből való törlésére – éppúgy, mint 1990 előtt. Nem állapítható meg tehát teljes bizonyossággal, hogy valójában ki írta, mint ahogy a legdurvább korrupciós ügyek bizonyítása is igencsak döcög a bíróságokon. Nem állítom emiatt azt, hogy a kezemben lévő levél eredeti. Tartalma viszont – akár eredeti, akár nem – elgondolkodtató, különösen azért, mert a 2006-os választási kampányban a levélben szereplő javaslatok szinte mindegyikére emlékszem a sajtóból. Mindegyike témája volt az Orbán Viktort lejárató kampánynak. A levél fejlécén: Miniszterelnöki Kabinet Nyilvános Kapcsolatok Titkársága Helyettes Államtitkár, címzettje és tárgya: Kommunikációs javaslat a Miniszterelnök úr részére, címe: „Gyanúkampány”. A tartalmát nem minősítem, annak nagy részét változtatás nélkül idézem.

  „A választások szempontjából kulcsfontosságú stratégiai cél Orbán mozgósító képességének gyengítése. … Ez úgy érhető el, ha sikerül a Fidesz-szavazóbázis egy részét, elsősorban a jobboldali, konzervatív értelmiséget elbizonytalanítani a »vezér« erkölcsi hitelességét illetően.
  A gyanúkampány lényege, hogy nehezen megfogható legyen maga a támadási pont, ugyanakkor világos legyen az erkölcsi kétség, pl. korrupció. Nem érdemes konkrét pontokat célba venni, mert az ilyen támadások esetleg a konkrét cáfolatokkal gyorsan kivédhetők. Homályos gyanúsítások ellen szinte lehetetlen meggyőzően védekezni. …
  A Fidesz szavazóbázisa számára a vezér személyének erkölcsi hitele három fő forrásból táplálkozik: politikai múltja, elhivatottsága, családi élete. A gyanúkampánynak e három területet kell célba venni.”
  A kampány időzítéséről szóló táblázattal nem érdemes az olvasót untatnom, az a Fidesz kongresszusától a 2006. tavaszi választásokig terjed. Csak hogy lássuk, hogy a tervek milyen hatékonysággal valósultak meg, a „kampánytémák” közül kiemelek néhányat: szőlőügy, barátok támogatása, felcsúti földek, Orbán-bányák, Vitézy-szál, Orbán médiabirodalma, Simicska, cigány származás. Ugye, mind ismerős téma? Ha a levél nem is eredeti, a témák valóban szerepeltek a média napirendjén.
  Pikírt részleteket tartalmaz viszont az aktuális témákra vonatkozó javaslatok és érvelések sora, többek között magukról a végrehajtókról, a kézivezérelhető baloldali sajtóról. Lássuk a javaslatokat, ma már azzal a tudással felvértezve, hogy ennek a vélelmezhetően valóban kampányra szánt javaslatnak a legtöbb eleme valóban megvalósult, és témája volt a 2006-os kampánynak.
  „Orbán a milliárdos
  Új vonal a szőlőügyben; Orbán miniszterelnökként tanácsadója volt a felesége cégének. Az új vonalat egy újságcikk indítja el. Fontos, hogy ne az MSZP köreiből induljon, tehát a Népszava nem alkalmas, mert azt sokan pártlapnak tekintik, így eleve nem lenne hiteles a támadás. Három médium lehet alkalmas:
  – 168 Óra (mellette szól, hogy a Kaya Ibrahim-ügyet jól indította el, ellene szól, hogy erélytelen és nem igazán jól pozicionált lap).
  – Index (előnye, hogy hiteles forrásnak számít, hátránya, hogy túlságosan autonóm – nem lehet az MSZP vagy a kormány felől kellően befolyásolni, plusz viszonylag kevés emberhez jut el. Második lépésben mindenképp javasoljuk).
  – ÉS (a legalkalmasabbnak tűnik, mivel a jobboldali értelmiség egy része is olvassa. A többi újság szívesen veszi át az ütősebb témáit).
  A cikk nyomán az ügyet felkapja a média, publicisztikák, háttérbeszélgetések, interjúk stb., majd következhet a parlamenti vizsgálóbizottság felállítása az Orbán család meggazdagodásának feltárására.
  A vizsgálóbizottság nyilván eredménytelen lesz, viszont több hónapon át elhúzódhat, és így hétről hétre téma lehet a sajtóban az Orbán család szőlőügye. Orbán remélhetőleg perelni fog, ami szintén segít, hiszen annak kapcsán is téma lesz az ügy a médiában. Nincs jelentősége, hogy mi lesz a per kimenetele, és milyen helyreigazításokat kell közzétenni, a lényeg, hogy a korrupció, visszaélés gyanúja megragad a köztudatban, és a bogár bekerül a Fidesz-szavazók fülébe is.
  Orbán is ügynök volt
  Az ügynöktörvény, mint téma, azért kínál jó lehetőségeket, mert ezzel kapcsolatban teljes a káosz a közvéleményben… Tekintettel arra, hogy Orbánt megfigyelték, nyilvánvalóan beszervezni is megpróbálták… Minél több ismert és köztiszteletben álló személyiségről derül ki, hogy ügynök volt, vagy valamilyen módon együttműködött, annál hihetőbb lesz, hogy Orbánnak is lehet valami takargatnivalója.”
  És ami a gátlástalanság netovábbja: a javaslat gyerekeket is kampányeszköznek tekint. Meg nem lepődünk, csak újra és újra elborzadunk, hogy ennek a körnek semmi sem szent.
  Az igaz, hogy a kampányban végül mégsem ezt domborították ki, de az adatgyűjtésre vonatkozó terv a III/3-as idők logikáját idézi.
  „Diktátor a családban
  Javasoljuk széles körű információszerzés, adatgyűjtés lefolytatását Orbán magánéletéről, mindenekelőtt a gyerekek iskolai, óvodai előmeneteléről, esetleges konfliktusairól.
  Fontos, hogy a támadás mindig hihető maradjon (pl. pedofília, homoszexualitás kizárva). … Orbán igazi macsó típus… Felhasználhatók a már előkerült színésznőügyek. Ugyanígy hihető róla, hogy zsarnoki családfő: az Orbán családban mindenkinek hallgass a neve.
  Elég olyan igaz momentumokat találni az életében, amelyek kis átalakítással utalhatnak arra, hogy nincs minden rendben a családi élete körül. A gyanúkampányban nem fontos, hogy egy támadásnak van-e bármi igazságalapja, a fontos az, hogy a gyanú a célszeméllyel kapcsolatban minél többet szerepeljen a médiában, és egy idő után közszájon forogjon.
  Ahogy Kósa Lajos esetében sikeresen bejött a »nem zörög a haraszt« effektus, Orbán esetében is biztosra lehet menni, hiszen az efféle vádak sohasem cáfolhatók teljes bizonyossággal.”
  Hát ez volt a lényege a 2006-os kampánynak.
  Ezt a mértékű aljasságot látva talán azoknak is felnyílik a szeme, akik eddig reménykedtek abban, hogy a mai hazai, „demokratikus és haladó” baloldal nem a legteljesebb mértékben alkalmatlan, alvilági és jellemtelen alakok irányítása alatt áll. Nem lehet tovább kétségünk: az új baloldali formációk csupán kommunikációs kísérletek az alvilági és korrupciós ügyeivel, tehetségtelen szakmai munkájával, a nemzeti érdekek megtagadásával önmagát teljesen lejárató MSZP–SZDSZ-hatalom átmentésére. Az MSZP és Gyurcsány maga védhetetlen, adjunk új nevet a politikai ambícióinknak! Lássuk, melyik lesz jobban eladható: Mesterházy, Bajnai vagy Gyurcsány? Ám összenő, ami összetartozik.
  Ennek a szellemi műhelynek az embere az a Braun Róbert is, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök stratégiai főtanácsadója volt, korábban Medgyessy Péter miniszterelnök mellett volt kommunikációs helyettes államtitkár, azt megelőzően az SZDSZ kabinetfőnöke, mellesleg a Sziget Fesztivál kommunikációs igazgatója. 2009 és 2012 között az MNB elnökének, Simor Andrásnak a tanácsadója. Talán emlékszünk még rá, hogy eltitkolt MSZP-tagsága miatt kellett lemondania erről a jól fizető pozícióról. Braun Róbert legutóbb idén Monoron, az időközi választáson tűnt fel, az MSZP és a DK közös jelöltjének kampányolt a lépcsőházak homályát járva. Múltját tekintve nem tűnik igaznak az a kijelentése, hogy ezt azért tette, mert elölről akarja megtanulni a politikát.
  Ezekben a körökben „alkotott” az a Szigetvári Viktor is, aki Ron Werber munkatársaként tanulta ki a szakmát, majd Gyurcsány Ferenc munkatársaként Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadója lett. 2004 júniusában Medgyessy Péter kommunikációs vezetőjévé és a kormányzati hirdetések kezelőjévé nevezték ki, a Miniszterelnöki Kabinet Nyilvános Kapcsolatok Titkárságának helyettes államtitkáraként épp Braun Róbert helyére. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása után ugyanezt a posztot töltötte be egészen 2005 májusáig. Utána 2006 végéig irányította az MSZP választási felkészülését.
  Szigetvári Viktor Bajnai Gordon miniszterelnök személyes tanácsadója és kabinetfőnöke volt államtitkárként. 2010 tavaszán és őszén ismét az MSZP országos kampányigazgatójaként dolgozott. 2011-től a Bajnai Gordon által alapított Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány kuratóriumának tagja, majd a Haza és Haladás Egyesület ügyvezető alelnöke. 2013. március 8-tól az Együtt 2014 választói szövetség párt egyik társelnöke. Szóval ez a Viktor egy igazi „baloldali” csiki-csuki ember.
  Ez a „gyanúkampány” tehát, ha nem is lehetünk benne biztosak, hogy az ő nevéhez kötődik a kitalálása, de mindenképpen abban az időszakban keletkezett, amikor egyik vezetője volt annak a miniszterelnöki kabinetnek, ahol azt vélhetőleg kitalálták. Mindennek semmi más jelentősége nincs, csak az, hogy egészen világos legyen: az MSZP, a DK és az Együtt 2014 között nem csupán Bajnai Gordon személye a kapocs. A kommunikációs agytröszt is közös, Ron Werber tanítványa. Az a Szigetvári Viktor, aki minden idők egyik leghatékonyabb lejárató kampányát vezényelte 2006-ban. Az pedig már nem is lehet meglepő, hogy az állami pénzből működő Miniszterelnöki Kabinetből irányították az ellenfél lejáratását. Mert mi más „hasznos” dolgot csináltak volna, ha maga Gyurcsány is azt mondta, hogy nem kormányoztak?
  Vajon milyen lesz a kampány ugyanezekkel az emberekkel és amerikai szponzoraikkal 2014-ben? Van egy gyanúm. Marad a gyűlölködés, a félrevezetés, a lejáratás. Ehhez értenek.

Malárik Attila

Olvasás: 12913 alkalommal
Malárik Attila

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Legfrissebbek a szerzőtől: Malárik Attila

Szelestey László „égi” betyár lett

Idén töltötte be hetvenedik évét. Márciusban még a kórházi ágyról „szökött meg”, hogy előadást tartson a Magyar Műveltség Könyvtára rendezvényen. Ekkor már a gyomorműtéte előtt álló híres néprajzkutató, művészettörténész ebben az előadásában így vallott: „Olyan időket élünk: ha nem találjuk meg sürgősen egymást, nem lesz jövőnk!”
Betyárbarátsággal kötődtünk egymáshoz. Most pénteki elmenetele megerősítette bennem, hogy csak eszköz voltam élete utolsó napjáig, hogy tudatosabban készüljön fel az öröklétre.

Dr. Eőry Ajándok